Het laboratorium-magazine


In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
01.09.2017

ESD in het lab - ladingen beïnvloeden het laboratoriumwerk


Laboratoriumstoel | ESD

Hoe elektrostatische lading correcte resultaten in gevaar brengt



Hygiëne is een noodzakelijke voorwaarde en het hoogste gebod in het lab en binnen elke afdeling daarvan. Of het nu gaat om farma, biotech, chemie, gezondheidszorg of medische technologie, een schone werkomgeving is een onontbeerlijke voorwaarde. Want nergens anders hebben verontreinigingen zo'n enorme invloed op de resultaten van de werkzaamheden als in het lab. Daarbij is niet alleen verontreiniging door stof en vuil van belang, maar ook de kleinste, niet-zichtbare onzuiverheden. Een niet te verwaarlozen factor op het gebied van laboratoriumhygiëne is het aspect van elektrostatische lading. Die kan ervoor zorgen dat laboratoriumresultaten massaal worden beïnvloed. Maar wat heeft het thema ESD te maken met een laboratoriumstoel?



ESD op de werkplek en de effecten ervan

U kent het wel: Als men een ballon langs kleding wrijft, wordt deze statisch geladen. Door de wrijving worden elektronen namelijk overgedragen van de kleding naar de ballon. Door dit overschot aan elektronen ontstaat een elektrisch veld dat statische elektriciteit of elektrostatische lading wordt genoemd. De ballon krijgt daardoor een soort aantrekkingskracht. Kleine deeltjes blijven eraan hangen, zoals stof en vuil. Als een elektrostatisch geladen voorwerp in aanraking komt met een geaard object, zoals bijvoorbeeld een verwarming, dan komt het tot ontlading (electrostatic discharge, ofwel ESD). Dat kan onprettige kleine schokjes tot gevolg hebben. Op veel gebieden binnen het lab, zoals bijvoorbeeld in de micro-elektronica, vormt ESD een bijzonder risico. Voor halfgeleiders is een ontlading vergelijkbaar met een blikseminslag in een boom. Componenten kunnen daardoor aanzienlijk beschadigd raken. Waar op werkplekken binnen de elektronica het gevaar hem met name zit in de ontlading, is in het laboratorium de oplading het grote probleem. De kleine deeltjes die aan elektrostatisch geladen oppervlakken blijven hangen, kunnen hier invloed hebben op de hygiënische omstandigheden: Verplaatste verontreinigingen leiden tot kennisfouten en kunnen onderzoeksresultaten zelfs volledig teniet doen.



Oplading voorkomen met ESD-laboratoriumstoelen

Het lab is een werkplek waar traditioneel zeer hoge eisen worden gesteld aan de inrichting. Elk voorwerp dat daar wordt ingezet, moet over eigenschappen beschikken die voor het werk binnen dat gebied vereist zijn. Algemeen gesproken is een goede laboratoriumstoel gemaakt volgens het Hygienic Design-concept, waarbij door eenvoudig te reinigen materiaal en betrouwbare vormgeving elke vorm van verontreiniging wordt voorkomen. Bovendien is het voorkomen van elektrostatische oplading hier een belangrijke factor voor de laboratoriumhygiëne. Omdat elektrostatische ladingen ontstaan door wrijving, is het feitelijk een bijwerking van beweging. Het voorwerp dat in het lab het meest in beweging is, is de vaste begeleider op het werk: de laboratoriumstoel. Met name op plaatsen waar de hoogste eisen worden gesteld aan de hygiëne van een laboratoriumstoel, speelt het thema ESD. Door het beveiligde geleidingsvermogen van de bekleding, stalen onderdelen, kunststoffen, wielen en glijders en door een algehele afleiding kan elektrostatische oplading van de stoel op betrouwbare wijze worden voorkomen. Zo kunnen er geen onzuiverheden aan de stoel blijven kleven en worden besmettingen voorkomen.







Bimos biedt diverse ESD-conforme laboratoriumstoelen aan en beschikt ook voor speciale eisen over het juiste product. Bekijk hier de collectie laboratoriumstoelen van Bimos.




  0
  0



         


terug naar het overzicht PDF print