Het laboratorium-magazine


In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
01.07.2017

Laboratoriumstoelen en hygiëne


laboratoriumstoel | hygiëne

De voordelen van een hygiënisch ontwerp



Een ding is zeker: De belangrijkste voorwaarde voor het werk in laboratoria is hygiëne. Dat geldt niet alleen voor cleanrooms - maar ook voor biotechnologie, chemie, de gezondheidszorg en medische technologie. Bovendien moet de uitrusting van laboratoria aan voorwaarden voldoen, die niet vergelijkbaar zijn met de eisen in enige andere branche. Want op bijna geen enkel ander werkgebied kunnen verontreinigingen een zo grote invloed op de werkresultaten hebben. Besmettingen moeten dus koste wat kost worden vermeden. Het ontwerpen van de perfecte laboratoriumstoel heeft derhalve altijd tot doel om optimale hygiënische omstandigheden te creëren. Maar wat zijn nu precies de typische kenmerken van een hygiënisch design?



Hygiëne begint met een aaneengesloten, logische vormgeving

Als in het laboratorium hygiëne ter sprake komt, gaat het niet altijd over stof en zichtbaar vuil - maar ook om verontreinigingen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Om het mogelijk te maken dat de dagelijkse reiniging van een laboratoriumstoel eenvoudig en tegelijkertijd grondig kan plaatsvinden, is het essentieel dat de stoel geen - of zo min mogelijk - moeilijk toegankelijke onderdelen heeft waaraan zich eventuele resten kunnen hechten. Het antwoord hierop is enerzijds een vormgeving met zo min mogelijk naden. Als het verstelmechanisme zich in een aaneengesloten behuizing bevindt, is er bijvoorbeeld geen gevaar dat er verontreinigingen in terechtkomen. Het afzien van een uitgebreid handmatig mechanisme kan eveneens een positief effect op de hygiëne van de laboratoriumstoel hebben. In dat geval moet een zitoplossing echter voorzien zijn van zelfinstellende, ergonomische elementen die het lichaam bij het laboratoriumwerk tegelijkertijd ontlasten en optimaal ondersteunen.



De laboratoriumstoel en de vraag naar het materiaal

Naast een aaneengesloten vormgeving wordt de hygiëne van een laboratoriumstoel ook in belangrijke mate bepaald door een sluitend materiaalconcept. Deze vormgeving moet bestand zijn tegen de hoge belasting van de dagelijkse laboratoriumwerkzaamheden - gedeeltelijk door veel verschillende gebruikers. Naast elementaire stevigheid moeten de oppervlakken ook grondig kunnen worden gereinigd. Daartoe moeten ze afwasbaar zijn en bestand tegen alle gangbare chemicaliën, zoals desinfectie- en schoonmaakmiddelen. Een vaak onderschatte factor op het gebied van laboratoriumhygiëne is het thema ESD (electrostatic discharge; elektrostatische ontlading). Een elektrostatische lading kan leiden tot de aanhechting van zeer kleine verontreinigingen en kan zo de onderzoeksresultaten beïnvloeden. Om niet alleen te voldoen aan de speciale voorwaarden voor toepassing in het laboratorium, maar ook een nieuwe norm op het gebied van hygiëne te stellen, beschikken de laboratoriumstoelen van Bimos over een eigen hygiënisch ontwerp.







Bent u op zoek naar laboratoriumstoelen die bij uitstek geschikt zijn voor de speciale hygiënische eisen van een laboratorium? Bekijk dan de collectie laboratoriumstoelen van Bimos op:




  0
  0



         


terug naar het overzicht PDF print