Laboratorium 4.0 - slim naar de toekomst

De toekomst is digitaal: Succesvol laboratoriumwerk heeft slimme oplossingen nodigWeg van analoge processen en op naar de digitalisering: Onze arbeidswereld verandert. Dat geldt ook voor laboratoriuminstallaties. Vooral op groei georiënteerde laboratoria trachten hun structuren te optimaliseren en moderniseren, om flexibeler en efficiënter te kunnen werken. Daarvoor is een moderne uitrusting nodig - het smartlab komt eraan.Slimme laboratoriumapparaten zijn de innovatieaanjagers van de toekomst

Laboratoriumprocessen worden steeds complexer. Automatiseringsoplossingen worden absoluut noodzakelijk. Daarom is het belangrijk om bij laboratoriumwerkzaamheden handmatige processen om te zetten naar geautomatiseerde processen en in bestaande laboratoriuminformatiemanagementsystemen (LIMS) te integreren. Want intelligente laboratoriumsystemen, een individuele netwerkkoppeling en de blijvende integratie van het laboratorium in de bedrijfsstructuur verhogen niet alleen de flexibiliteit, maar ook in belangrijke mate de rendabiliteit van een bedrijf.Digitalisering van laboratoriumprocessen - wat betekent dat?

In het laboratorium van de toekomst zijn onbeperkte communicatiemogelijkheden tussen laboratoriumsystemen absoluut noodzakelijk. Het aantal netwerkcompatibele laboratoriumapparaten met zogenaamde ‘smart’ functies zal snel groeien. Het doel is om via een continue beschikbaarheid van gegevens diverse flexibele extra functies, waaronder bewaakte testprocessen, te garanderen. Het laboratorium 4.0 begint werkelijkheid te worden.Hoe 'smart' moet een laboratorium zijn?

Het smartlab staat voor een nieuw tijdperk. Maar is een modernisering van de apparatuurtechnologieën voor alle laboratoria absoluut noodzakelijk? En hoe omvangrijk moet deze zijn?

In principe kunnen er twee soorten laboratoria worden onderscheiden: het academische onderzoekslaboratorium en het industriële onderzoeks- of kwaliteitscontrolelaboratorium. Deskundigen in academische onderzoekslaboratoria voorzien een geringere behoefte aan laboratoriumautomatisering. Hiervoor zijn de toepassingen te weinig gestandaardiseerd en in te geringe mate herhalend van aard.

De eisen die worden gesteld aan analytische en routinelaboratoria in de industriële sector zien er daarentegen heel anders uit. Hier staat niet flexibiliteit op de voorgrond, maar betrouwbaarheid, capaciteit en het voorkomen van fouten. Om dit te realiseren, moet de handling van laboratoriummonsters geautomatiseerd zijn en de gegevensdocumentatie volautomatisch plaatsvinden. Afzonderlijke apparaten wisselen gegevens en monsters onder elkaar uit; het is niet nodig om handmatig in deze laboratoriumwerkzaamheden in te grijpen. Gestandaardiseerde interfaces maken het mogelijk om de centralisering en decentralisering van laboratoria te combineren.Een laboratorium dat meedenkt - wat betekent dat voor de inrichting?

Het laboratorium 4.0 brengt een totale verandering van de laboratoriumwereld tot stand. Naast miniaturisering en automatisering zijn de volgende aspecten ook van belang: Optimale benutting van het laboratoriumoppervlak, verlaging van de bedrijfskosten alsmede verhoging van de flexibiliteit en mobiliteit zijn thema's in het laboratorium van de toekomst. Omdat hier ook elke vierkante centimeter er toe doet, moet u bij de inrichting ook altijd letten op een optimale ruimtelijke indeling. Zo moeten ook laboratoriumstoelen, -stahulpen en -krukken compact zijn en moeten ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen om geen ruimte te verspillen.

Wie dus een langetermijnoplossing voor de inrichting van laboratoriumruimten zoekt, moet op echte laboratoriumcompetentie inzetten. De laboratoriumstoelportfolio van Bimos biedt de passende oplossing voor elke behoefte - van de zeer gespecialiseerde hygiëneprofessional Labster, via de comfortabele Neon, tot de allrounder Labsit voor een bijzonder budgetgevoelige laboratoriumplanning.

Bent u op zoek naar optimale werkstoelen voor uw laboratorium 4.0? Hier vindt u meer informatie over de zitoplossingen van Bimos.
  0
  0         


terug naar het overzicht PDF print