Het laboratorium-magazine


In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
24.07.2017

Het 5S-principe in het laboratorium


5S-principe | laboratoriumstoel

Hoe een laboratoriumstoel zorgt voor hygiëne en veiligheid op het werkOrde komt op de eerste plaats - niet in de laatste plaats in het laboratorium. Om werkprocessen efficiënt en foutloos vorm te geven, alsook kwalitatief onberispelijke resultaten te waarborgen, loont het de moeite om een kijkje in Azië te nemen - en wel naar het 5S-principe. Dit concept is inmiddels zeer geliefd in veel laboratoria, productielocaties en kantoren over de gehele wereld. Daarbij gaat het om een organisatieprincipe voor werkruimten dat afkomstig is uit Japan – om precies te zijn van autofabrikant Toyota. Het doel van dit principe is om de productiviteit, kwaliteit en veiligheid op het werk te verhogen.
De basis daarvoor vormt de consequente en systematische doorvoering van ordening en hygiëne op de werkplek - en dat tot in het kleinste detail. Dit leidt tot meer overzichtelijke werkruimten en bespaart u bijvoorbeeld onnodige zoektijden naar werkmaterialen. Bij 5S-principe worden de belangrijkste aspecten van de organisatie van een werkruimte samengevat in concrete werkwijzen:

Seiri:Sorteer alles wat nodig is voor de werkzaamheden op deze werkplek.

Seiton:Geef alles wat u echt nodig hebt een - uit ergonomische oogpunten geselecteerde - vaste plek en zorg voor eenduidige markeringen.

Seiso:Maak de werkplekken regelmatig grondig schoon.

Seiketsu:U behoudt de hygiëne door voortdurend op te ruimen. Voorkom dat spontaan nieuwe voorwerpen in de werkruimte worden geïntroduceerd.

Shitsuke: Zelfdiscipline is een hulpmiddel om ordening en hygiëne in stand te houden. Daarom moeten alle voorwerpen na gebruik altijd weer worden teruggezet op hun vaste plek. Daarbij helpen eenduidige markeringen.Het 5S-principe met echte meerwaarde voor het laboratorium

Juist in het laboratorium hebben hygiëne en ordening de hoogste prioriteit. Door de daar geldende, speciale omstandigheden, worden hogere eisen gesteld aan de uitrusting en de indeling van de werkplekken. Zo speelt in veel gevallen de markering van werkmiddelen een belangrijke rol. Voor een effectieve bescherming tegen besmettingen, is het vaak doorslaggevend dat werkmiddelen eenduidig aan het desbetreffende werkgebied kunnen worden toegewezen. Laboratoriumstoelen mogen bijvoorbeeld in geen geval worden verplaatst van niet-schoongemaakte naar schoongemaakte werkgebieden, want overgebrachte verontreinigingen kunnen onder bepaalde omstandigheden onderzoeksresultaten beïnvloeden en zo leiden tot ongeldige onderzoeksresultaten. Op deze plaats kan de mogelijkheid om een laboratoriumstoel te markeren, een echte succesfactor worden.De laboratoriumstoel Labsit van Bimos brengt 5S in de praktijk

Als het om structuur en overzichtelijkheid op het werk gaat, is de laboratoriumstoel Labsit van Bimos volledig in zijn element. Deze stoel beschikt over een optioneel verkrijgbare markering op de handgreep op de rugleuning van de stoel: de Labclip. Hiermee kunt u een laboratoriumstoel van een unieke markering voorzien, die aangeeft op welke afdeling en welk werkgebied de stoel thuishoort. Ook de werkstoel Neon, waarvan de Supertec-bekleding van de rugleuning ook kan worden bedrukt, biedt de mogelijkheid om in elk laboratorium nadere invulling aan het 5S-principe te geven door een individuele markering.

Bent u geïnteresseerd in zitoplossingen volgens het 5S-principe voor uw laboratorium? Meer informatie over de laboratoriumstoelen van Bimos vindt u op:
  1
  0         


terug naar het overzicht PDF print