Het laboratorium-magazine


In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
22.07.2017

De optimale laboratoriumstoel voor gentechnologie


gentechnologie | laboratoriumstoel

Complexe vraagstellingen, sluitende antwoorden



De polymeraseketenreactie, afgekort PCR, vormt de basis voor de medische diagnostiek. Daarbij wordt DNA binnen zeer korte tijd in een groot aantal verdubbelingsstappen exponentieel vermenigvuldigd. In principe bestaat PCR uit een zich voortdurend herhalende kringloop, die uit drie reactiestappen bestaat. Zo complex als de biologische processen in de gentechnologie zijn vormgegeven, zo eenvoudig is het antwoord op de vraag naar de eisen waaraan een geschikt laboratorium - en daarmee een laboratoriumstoel - moet voldoen.



Het is heel eenvoudig: geen besmetting in het gentechnologielaboratorium

De belangrijkste voorwaarde voor een foutloze uitvoering van een polymerasekettingreactie is eenduidig en eenvoudig te begrijpen: geen besmetting! Aangezien elk soort DNA dat zich in het te onderzoeken monster bevindt, wordt meevermenigvuldigd, is het essentieel om contact met ongewenste stoffen te voorkomen. Op basis van de uitzonderlijk hoge kwetsbaarheid voor invloeden van buitenaf moeten gentechlaboratoria waar PCR (Polymerase Chain Reaction; polymerasekettingreactie) wordt toegepast, dan ook aan bijzondere voorwaarden voldoen. De afzonderlijke stappen van de reactie moeten plaatsvinden in van elkaar gescheiden ruimten: in een pre-PCR en een post-PCR-gebied. Ook de toegepaste materialen en apparatuur moeten ruimtelijk van elkaar worden gescheiden. Elke werkgebied moet bijvoorbeeld beschikken over een eigen set pipetten, rek met pipetpunten en wegwerpbakjes. De toegang tot het pre-PCR-gebied moet worden geblokkeerd voor apparatuur die voor een post-PCR-proces wordt gebruikt. Om optimale hygiëne te garanderen, moeten alle gebruikte voorwerpen en oppervlakken zich voortdurend in een onberispelijke hygiënische staat bevinden - zowel vóór als na de werkzaamheden. Indien mogelijk moet daarvoor als reinigings- en ontsmettingsmiddel een oplossing van natriumhypochloriet worden gebruikt.



Structuur en hygiëne - hoe de juiste laboratoriumstoel het risico verlaagt

De strenge richtlijnen voor gentechlaboratoria hebben vanzelfsprekend ook gevolgen voor de eisen die worden gesteld aan de toegepaste laboratoriumstoelen. Een laboratoriumstoel kan daarbij op vele manieren bijdragen aan de vereiste hygiënische omstandigheden. De stoel moet afwasbaar zijn en bestand tegen alle gangbare ontsmettingsmiddelen. Daartoe beschikt de stoel over een zoveel mogelijk aaneengesloten vormgeving, zodat er geen naden en kieren zijn waarin zich ongemerkt vuilresten kunnen hechten. En ook bij gestructureerde processen kan een laboratoriumstoel een waardevolle ondersteuning vormen. Als u de stoel, bijvoorbeeld door een aangebracht opschrift, duidelijk aan een bepaald werkgebied toewijst, kunt u voorkomen dat deze onbedoeld in een ander werkgebied terechtkomt en zo een besmettingsrisico voor het gentechlaboratorium vormt.



Bent u op zoek naar stoelen die optimaal inzetbaar zijn in het gentechlaboratorium? Meer informatie over de zitoplossingen van Bimos vindt u op.




  0
  0



         


terug naar het overzicht PDF print